Collegereeks ‘Natuurkunde om ons heen’

‘Maar hoe zit dat dan?’ is misschien wel de leukste vraag die iemand aan zichzelf kan stellen. Het is nog leuker om daar dan ook een antwoord op te krijgen. Iedere dag zie je dingen en gebruik je dingen waar je deze vraag over kan stellen. Waarom is de lucht blauw? Hoe werkt een magnetron? Of wat is er allemaal in het heelal? Studentdocent Niels ter Linden stelde zichzelf deze en nog meer vragen en heeft het uitgezocht

Lunetten Wil Wel organiseert in samenwerking met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan en Bibliotheek Lunetten deze collegereeks voor senioren op vier achtereenvolgende maandagen.

Ben je geïnteresseerd in deze collegereeks? Deze seniorencolleges vinden plaats op maandag 16, 23, 30 oktober en 6 november van 15:00 tot 16:00 uur in Bibliotheek Lunetten (Hondsrug 21, Utrecht). Inloop vanaf 14.45 uur, eigen bijdrage per sessie: € 2,00, € 8,00 in totaal voor 4 sessies, bij voorkeur bij aanvang van de reeks te voldoen.
Wil je hieraan meedoen? Je kunt je aanmelden door een mail te sturen naar contact@lunettenwilwel.nl of te bellen naar 06 171 234 54 (maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 16.00 uur).

Lees hieronder meer over de inhoud van de colleges in deze collegereeks:

College 1: Waarom is de lucht blauw?
Iedere dag als u naar buiten kijkt, en het gelukkig niet regent, ziet u de blauwe lucht, maar hoe komt dit eigenlijk? In dit college krijgt u antwoord op deze en meer vragen over wat we allemaal voor prachtige dingen in de lucht kunnen zien.

College 2: Wat is er allemaal in het heelal?
Waarom stoppen bij onze eigen wereld? Er is in het oneindige universum waar wij in leven nog zoveel meer te zien. Van onze eigen buurplaneten tot zwarte gaten op miljoenen kilometers ver weg, het wordt allemaal besproken.

College 3: Hoe werkt de magnetron, televisie en meer?
Zin in wat te eten gekregen van al dat sterrenkijken? Of misschien tijd voor een goede film? In het derde college bespreken we de natuurkundige werking van de apparaten waar wij allen bijna dagelijks gebruik van maken.

College 4: Wat gaat er gebeuren in de natuurkunde?
Iedere dag verandert de wereld weer een beetje. Soms wat meer, soms wat minder. Wat zijn de ontwikkelingen in de natuurkunde die ervoor kunnen zorgen dat in de toekomst ons leven gezonder, makkelijker en leuker wordt. In het laatste college zullen enkele ‘kanshebbers’ worden toegelicht.

Over de studentdocent
Niels ter Linden heeft aan de Universiteit Utrecht zijn studies Natuurkunde en Scheikunde afgemaakt. Momenteel doet hij een Master Technische Natuurkunde aan de TU Delft. Hij gelooft erin dat zelfs de ogenschijnlijk moeilijkste natuurkunde voor iedereen te begrijpen is als het op een aansprekende manier wordt uitgelegd. Met plezier gaat hij met je in gesprek over alle mogelijke ‘maar hoe zit dat dan?’ vragen!