In verband met de maatregelen rondom het coronavirus zijn alle activiteiten van Lunetten Wil Wel voor de komende weken afgelast, in ieder geval tot en met 6 april. Het doorgaan van de activiteiten later in april is uiterst onzeker.
Het zorgcafé, de buurtdialogen en de Lazy Sunday zijn komen te vervallen.
Sjoelen, de paaslunch en de zondagmiddaginloop zijn onzeker.

Het advies is om sociaal contact zoveel mogelijk te vermijden, wat betekent dat allerlei groepsactiviteiten waar met name oudere deelnemers normaal gesproken gebruik van maken komen te vervallen. Als dat langere tijd het geval is, lopen mensen het risico geïsoleerd te raken. Onze oproep is dan ook om elkaar in de gaten te houden, ondersteuning te bieden waar dat kan en nodig is en, als het op jou van toepassing is, ook hulp in te roepen.
Hulp inroepen kan bijvoorbeeld via het telefoonnummer van Lunetten Wil Wel, 06 17123454, of via de website van Burennetwerk Utrecht Zuid. Bel ook gerust als je verlegen zit om een praatje of als je je ongerust maakt.

Hoe kun je (jezelf) helpen?

In Lunetten wonen veel ouderen die nu vanwege het coronavirus minder bezoek krijgen en noodgedwongen in huis blijven. Terwijl dat bezoek zo belangrijk is voor het sociale contact. Deze ouderen kunnen daardoor sociaal geïsoleerd raken of zich eenzaam gaan voelen, vooral als ze minder digitaal vaardig zijn. Dat willen we niet laten gebeuren! Daarom wijzen wij je graag op de onderstaande mogelijkheden om eenzaamheid bij ouderen tegen te gaan.

1. Bel vaker en langer
Hoe makkelijk is het om wat vaker te bellen of langer te bellen? Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet je telefoon dan op luidsprekerstand. Zo ben je op afstand toch verbonden.

2. Schrijf kaarten en brieven
Veel mensen hebben nu minder reistijd en werken vanuit huis. Dat maakt het goed mogelijk om weer eens een brief te schrijven of een kaartje te posten. Dat kun je natuurlijk doen met je eigen ansichtkaarten en enveloppen. Maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van Omapost: www.omapost.nl, met code coromapost kan dit tegen kostprijs.
Wil je post versturen en heb je geen postzegels in huis? Tegenwoordig kun je bij post.nl online postzegelcodes kopen die je in de rechterbovenhoek van je ansichtkaart of envelop kunt schrijven.

Wil je gewoon een kaartje bij je buren in de straat in de bus gooien? En wil je wijzen op de mogelijkheden om hulp in te roepen via Lunetten Wil Wel/Burennetwerk Utrecht Zuid? Bij Cees, Zwarte Woud 19, kun je gratis ansichtkaarten ophalen van Lunetten Wel Wel/Burennetwerk Utrecht Zuid. Zo hopen we ook de niet digitaalvaardige wijkbewoners te bereiken.

3. Wijs ouderen op de Luisterlijn en andere hulplijnen
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn www.deluisterlijn.nl. Via 0900 0767 kunnen ook ouderen er terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.
De ANBO heeft een telefoonnummer in het leven geroepen. De ANBO telefoonlijn is de komende tijd elke dag bereikbaar op 0348 46 66 66.
Ook het Rode Kruis heeft een speciaal nummer voor vragen of gewoon een praatje geopend: 070 4455888.

4. Gebruik Corona Quarantaine Contact
De omroepen KRO-NCRV brengen mensen in contact via Corona Quarantaine Contact. Op de actiepagina www.kro-ncrv.nl/corona kunnen mensen aangeven gebeld te willen worden.

5. De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen: www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn. Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Omzien naar elkaar

We roepen al onze wijkgenoten op om gebruik te maken van deze mogelijkheden en hun oudere buurvrouw, buurman, opa of oma te helpen de komende tijd goed door te komen.
Daarnaast ben je welkom om je aan te melden als hulpbieder bij Lunetten Wil Wel/Burennetwerk Utrecht Zuid. We koppelen binnen de wijk hulpbieders aan hulpvragers. Het gaat om kleine klusjes zoals boodschappen doen of, gezien de situatie nu, om het helpen verspreiden van papieren informatie onder niet digitaal vaardige wijkbewoners.