Interessante Week van de Dementie in Lunetten

Van 16-21 september worden in Lunetten verschillende activiteiten rond het thema ‘dementie en bewegen’ georganiseerd. Dit in het kader van de landelijke Week van de Dementie.

Zo kunt u kennismaken met de Ouderensoos, met Bewegen voor ouderen en met het Seniorenuurtje van Fit Lunetten. Er is een lezing over valpreventie. En u kunt een rondje maken in een riksja samen met iemand met dementie.

Ook is er een avond voor bewoners en belangstellenden om eens door te praten over een meer dementievriendelijk Lunetten. Want volgens schattingen krijgt uiteindelijk een op de vijf tot zeven mensen dementie. We krijgen er dus allemaal mee te maken: als je het zelf niet bent, is het een van je naasten of buren. Dan kan je buurt maar beter dementievriendelijk zijn, toch?

Via onderstaande link vindt u het volledige programma in Lunetten. U bent van harte uitgenodigd bij de activiteiten.
Week van de Dementie – Programma 2019 Lunetten

De Week van de Dementie is een activiteit van Alzheimer Nederland. In Utrecht zijn nog veel meer activiteiten. Zie hiervoor de programmaboekjes (bij Musketon, Gezondheidcentrum enz.) of ga naar onderstaande link.
Week van de Dementie – Programma 2019 Utrecht

 

DemenTalent in Lunetten

In het programmaboekje vindt u een mooi artikel over DemenTalent in Lunetten. Dit is een nieuw project waarbij mensen met dementie vrijwilligerswerk in de buurt doen. Want achter de geraniums zitten helpt niet. Zonder iets af te doen aan de nare kanten van de ziekte, gelooft DemenTalent dat het goed is om zo lang mogelijk actief te blijven. Ondanks de klachten kan iemand ook veel dingen wél goed, misschien wel meer dan gedacht. DemenTalent vindt vrijwilligerswerk op maat in de wijk. Iets dat echt bij de persoon past en waar hij of zij blij van wordt. De match komt dan ook zorgvuldig tot stand.

Voorbeelden van vrijwilligerswerk zijn: helpen bij het groen op de stadsboerderij, helpen met het klaarzetten en opruimen van materialen bij een sportclub, fietsen repareren, Nederlands converseren met buitenlanders, deelnemen in groepjes die zwerfvuil opruimen of tuintjes opknappen van minder mobiele mensen. En er is nog veel meer te bedenken.

De vrijwilligers (Talenten) van DemenTalent zijn blij met de reuring en ontmoeting met andere mensen. Ze komen thuis met verhalen, hebben iets beleefd. Hebben zich nuttig gemaakt en voelen zich gewaardeerd om hun bijdrage. Ook de organisaties waar het vrijwilligerswerk wordt gedaan zijn blij met de hulp.

Landelijk zijn er zo’n 30 DemenTalent-projecten. In 2018 werd gestart in Lunetten. U Centraal is hier nauw bij betrokken. In diverse wijken in Utrecht is inmiddels belangstelling voor DemenTalent. Het plan is om gestaag uit te breiden naar de hele stad Utrecht, deze herfst te beginnen in het aanpalende Hoograven.

Meer weten? dementalent.nl of bel Gerda Bultstra, 06 54693775